Ведмідь – один з найбільш грізних хижаків в дикій природі. Він вважається досить древнім звіром, його предки на території Європи з’явилися 22 мільйони років тому. На даний момент на планеті налічується 8 видів. Ведмідь – один з найцікавіших і найпривабливіших представників царства тварин.Цікаві факти про ведмедя

ТОП 50 цікавих фактів про ведмедів

  1. Бурі і білі ведмеді можуть схрещуватися між собою, хоча у природі цього майже ніколи не відбувається, так як їх ареали проживання не перетинаються.
  2. Отримані гібриди називають полярними грізлі, або гроларамі.
  3. У минулому на Землі водилися гігантські полярні ведмеді, які досягали маси у 1,2 тонни. Це були найбільші представники ведмежих, які коли-небудь існували на нашій планеті.
  4. Предки сучасних ведмедів з’явилися близько 5-6 млн років тому, і зникли близько 1,8 млн років тому. Водилися вони на території Європи.
  5. Всі види бурих ведмедів відмінно вміють лазити по деревах, але дорослі особини цього ніколи не роблять, так як вони дуже важкі, щоб їх могли витримати гілки.
  6. Білі ведмеді мають загального предка з бурими, але їх еволюційні шляхи розійшлися близько 200 тисяч років тому.
  7. Великі панди, якими так захоплюється весь світ, теж відносяться до ведмедів. А ось малі панди, вони ж червоні, незважаючи на свою назву, належать до собакоподібних, і не є їхніми родичами.
  8. Великі панди, хоч і всеїдні, харчуються в основному молодими пагонами бамбука. Це єдині представники роду ведмедів, яких можна назвати вегетаріанцями.
  9. Систематика цього роду досить заплутана. Існує 4 види і 78 підвидів ведмедів, але в деяких країнах вчені вважають ряд підвидів окремими видами.
  10. Білі ведмеді – найбільші хижаки з числа ссавців, вони можуть виростати до 3 метрів в довжину і важити до тонни. З усіх наземних хижаків у цілому вони займають друге місце за розмірами, поступаючись тільки гребнистим крокодилам.
  11. Ці тварини відмінно плавають. Люди не раз спостерігали, як вони перепливали затоки шириною у кілька десятків кілометрів.
  12. Старі і досвідчені ведмеді знають про загрозу від мисливських капканів, і можуть знешкоджувати їх, кинувши в них що-небудь на зразок колоди або каменю.
  13. Строго кажучи, такої тварини, як грізлі, на світі немає. Межі приналежності до цієї групи досить розмиті, і до неї відносять різні види бурих ведмедів, які водяться в Північній Америці.
  14. Представники різних видів зазвичай вороже ставляться один до одного, так як вони займають одну і ту ж екологічну нішу, а тому конкурують між собою. Зустріч грізлі і чорного ведмедя, наприклад, зазвичай закінчується сутичкою між ними.
  15. Білі ведмеді іноді подорожують верхи на айсбергах, долаючи таким чином сотні кілометрів.
  16. У північних регіонах різних країн, де ведмеді іноді забридають в міста, вони часто копаються у сміттєвих баках. При цьому вони розкидають сміття всюди, та й самі по собі можуть нашкодити, наприклад, поранившись. Тому у Канаді, наприклад, використовуються особливі  сміттєві баки, кришку яких просто так не відкрити.
  17. Деякі види цих тварин вимерли давно, а деякі – зовсім недавно, в результаті людської діяльності. До перших можна віднести печерних ведмедів, до других – мексиканських грізлі, винищених у 60-х роках минулого століття.
  18. У всіх ведмедів на передніх лапах по п’ять пальців. Винятком є ​​лише панди, у яких їх по шість.
  19. У Гімалаях ці звірі зустрічаються на висоті аж до 4000 метрів над рівнем моря. Зустріч з ними не обіцяє людині нічого хорошого.
  20. Найбільші з бурих ведмедів, Кадьяк (іноді також “Кодьяк”) водяться на Алясці. Саме в їх честь був названий автомобіль Skoda Kodiaq.
  21. У всіх представників цього роду по два шари шерсті, один з яких допомагає зберігати тепло, а інший захищає від води.Цікаві факти про ведмедя
  22. У вовни полярних ведмедів, якщо вони живуть в дуже теплих умовах, починають рости водорості, через що вона набуває злегка зеленуватий відтінок.
  23. Бурі ведмеді часто розоряють вулики диких бджіл, щоб поласувати медом. При цьому вони зазвичай закривають лапою ніс, практично єдину частину їх тіла, вразливу для атаки розлючених комах.
  24. На коротких дистанціях вони можуть бігти зі швидкістю до 50-55 км / ч., так що втекти від ведмедя не вийде навіть у тренованого спортсмена.
  25. Чим довше триває зима у місці проживання конкретної популяції цих тварин, тим довше буде тривати їх сплячка, аж до 5-6 місяців щорічно.
  26. У бурих ведмедів до 75% раціону складає рослинна їжа, вони охоче їдять ягоди, стебла трав, коріння, свіже листя і багато чого ще. У неврожайні на ягоди роки вони іноді ласують на полях кукурудзи і вівса.
  27. Влітку до 30% ведмежого раціону можуть становити комах і їх личинки, особливо якщо більш привабливою їжі чомусь немає.
  28. У полярних ведмедів під білим хутром шкіра чорного кольору.
  29. За час сплячки бурі ведмеді втрачають до 40-50% маси, тому влітку і на початку осені вони так посилено нагулюють жир, іноді до 180-200 кг. зверх своєї звичайної маси.
  30. Білі ведмеді здатні під час плавання так розігнатися, що зуміють вистрибнути з води на 1,5-2 метра у висоту. Саме так вони зазвичай вибираються на крижини.
  31. У разі відсутності їжі дорослі особини іноді можуть голодувати до 3-4 місяців. Це шкодить їх здоров’ю, але вижити вони можуть.
  32. Новонароджені бурі ведмежата важать близько 0,5 кг, тобто приблизно у 1000 разів менше дорослих особин.
  33. Ведмежа сплячка насправді легко може бути перервана, так як сон у цих тварин дуже чуйний.
  34. Іноді бурі ведмеді, які не нагуляли досить жиру до зими, самі виходять зі сплячки через почуття голоду. У такому випадку їх називають шатунами, і небезпека шатунів нітрохи не перебільшена – охоплені диким голодом, вони представляють собою смертельну загрозу.
  35. Іноді ці тварини користуються однією і тією ж берлогою протягом усього життя.
  36. У довжину ведмежі кігті можуть досягати 12 см. Це все одно не рекорд – у гігантських броненосців, наприклад, кігті іноді виростають до 20 см.
  37. Традиційно у різних народів ведмежатина вживалася в їжу, так як ця тварина харчується в основному рослинною їжею, що дуже ріднить його з травоїдними.
  38. Переслідуючи здобич, ведмеді іноді виявляють дивовижну завзятість. Вони можуть йти по сліду десятки кілометрів.
  39. Зголоднілі ведмеді можуть стати падальщиками, але взагалі в їжі вони розбірливі, і в нормальних умовах падаль вони не їдять.
  40. На Далекому Сході ведмеді іноді стикаються з уссурійськими тиграми. Результат сутички між двома цими хижаками завжди непередбачуваний, але взагалі тигри – єдині на Землі звірі, які іноді навмисно полюють на ведмедів, особливо на молодих.
  41. Старі особини цих тварин іноді вмирають від голоду, коли через жорстку рослинну їжі їх зуби сточуються остаточно.
  42. Дорослі звірі іноді полюють на оленів і лосів, але роблять це обережно. Вони, звичайно, здатні зламати здобичі хребет одним ударом лапи, але така здобич може дати відсіч. Дорослий лось, наприклад, своїми копитами може покалічити або вбити будь-якого хижака, якому тільки заманеться на нього напасти.
  43. Бурі ведмеді завжди запам’ятовують місця, на яких росте багато ягід і грибів, і обходять їх час від часу, збираючи урожай.
  44. Потомство у них виховує тільки самка. Самець взагалі може розправитися з власним потомством з яких-небудь причин.
  45. Єдиними материками, на яких ведмеді не водяться, є Антарктида і Австралія.
  46. Під час короткого періоду розмноження, який зазвичай триває від 10 до 30 днів, самці бурих ведмедів часто б’ються один з одним через самок, і ці сутички часто закінчуються смертю одного з учасників.
  47. Офіційний рекорд довгожительства у них становить 52 роки. У неволі ведмеді зазвичай доживають до 35-45 років, а в дикій природі їх тривалість життя зазвичай не перевищує 20-30 років.
  48. За три перших місяці життя ведмежата збільшують свою вагу в 30 разів.
  49. Підгодовування ведмедів в дикій природі суворо заборонено, хоча ця проблема існує в популярних туристичних місцях на кшталт деяких національних парків. Це небезпечно, тому що ведмеді звикають до досяжного джерела їжі, втрачають страх перед людиною, і більше не бажають повертатися в ліс. А коли туристів немає, зголоднілі звірі можуть піти в найближче місто або село, щоб поїсти, що може привести до жертв.
  50. Полярних ведмедів часто супроводжують песці, які тримаються на певній відстані і чекають можливості поласувати залишками їх здобичі.
Цікаві факти про ведмедя
Кладненко Сергій

Кладненко Сергій

Сергій Кладненко, головний редактор сайту. Автор статей на сайті. Журналіст з досвідом роботи в українських і зарубіжних інетрнет-виданнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *