Симпатичні, веселі, швидкі, пустотливі. Вони не тільки герої мультфільмів, а й часто улюблені домашні вихованці, хоча воліють до роздолля і дикої природи.Цікаві факти про бурундуків

40 цікавих фактів про бурундуків

  • Не варто злити бурундуків. Ці тваринки, звичайно, виглядають дуже мило, але якщо хтось зазіхне на їх запаси їжі, вони не відступлять навіть перед стократно перевершуючим їх розмірів противником, і будуть захищатися до останнього, борючись не на життя, а не смерть.
  • Довжина бурундучої нори з усіма відгалуженнями нерідко досягає трьох метрів.
  • У своєму підземному житлі ці звірята підтримують строгий порядок. У них завжди облаштована спальна кімната, сховище припасів і відхожі місця.
  • В якості домашньої тварини бурундук, оточений турботою, може прожити до 8-10 років. У дикій природі вони зазвичай живуть втричі менше.
  • Як і ведмеді, бурундуки впадають в сплячку на зиму. Але, на відміну від ведмедів, вони час від часу прокидаються, щоб поїсти.
  • Дитинчата цих гризунів не покидають нору матері, поки не виростуть.
  • Вагітність у самок бурундуків зазвичай триває близько 30 днів. За один раз майже завжди народжується від 2 до 5 дитинчат.
  • Ці гризуни ведуть строго одиночний спосіб життя. З родичами вони зустрічаються тільки в сезон розмноження, а в решту часу нещадно проганяють конкурентів зі своєї території.
  • Бурундук використовується і в геральдиці.
  • Будучи дуже передбачливими тваринами, вони часто обладнають запасну нору, а то і дві. У ній все облаштовано так само, як в основному житлі, і запаси їжі теж є.
  • Ведмеді при нагоді охоче розоряють бурундучі нори. Самі бурундуки їх не дуже цікавлять, а ось зроблені ними запаси привертають увагу.
  • Якщо після виходу зі сплячки знову встановиться холодна погода, бурундук цілком може впасти у сплячку повторно.
  • Бурундучки, яких тримають вдома, в сплячку не впадають зовсім. У них немає такої необхідності, так як їжі у них завжди вдосталь.
  • Вхід в нору вони завжди маскують настільки ретельно, що виявити його вкрай складно.
  • Бурундуки відмінно пристосовані до виживання навіть в найсуворіших умовах. Вони водяться навіть в зонах субарктичного клімату.
  • Всього існує 25 видів цих гризунів. 24 з них у природі зустрічаються тільки в Північній Америці, і ще один – в Азії, точніше, в Сибірі.
  • На зиму бурундуки зазвичай запасають в кілька разів більше їжі, ніж можуть з’їсти, до 5-6 кілограмів.
  • Рятуючись від хижака, бурундук ніколи не побіжить ховатися в норі, щоб не видати своє місце розташування. Навпаки, він постарається відвести противника подалі і сховатися десь в густій ​​траві, ущелині або під корінням дерев.
  • Як і єноти, бурундуки з неясної до кінця причини часто тягають в свої нори всякі непотрібні їм предмети, особливо блискучі. Вони і в будинках іноді крадуть всяку всячину.
  • Слово “бурундук” відбувається з татарської мови, на якому цих звірків називають “бориндик”.
  • Бурундуки – аж ніяк не вегетаріанці. Їдять вони в основному ягоди та горіхи, але при нагоді охоче закушують комахами і їх личинками.
  • Вони терпіти не можуть воду, ніколи не купаються, а в разі наближення дощу блискавично ховаються. При цьому бурундуки дуже охайні, і свою шкурку вони завжди підтримують в чистоті.Цікаві факти про бурундуків
  • Всі існуючі види бурундуків зовні дуже схожі один на одного.
  • Бурундучі щоки, набиті їжею, виглядають дуже комічно. Саме в роті ці звірята переносять припаси, причому за раз вони здатні засунути за щоки до десятка горішків.
  • Найбільші особини важать більше 120 грамів. Але такої ваги більшість бурундуків не досягає.
  • З точки зору зоології ці гризуни відносяться до болючих.
  • У всіх без винятку видів бурундуків є п’ять яскраво виражених смужок на спині.
  • Найбільш популярними мультяшними бурундуками можна назвати Чіпа і Дейла, героїв мультсеріалу “Чіп і Дейл поспішають на допомогу”. Широко відомий і фільм “Елвін і бурундуки”, досить, до речі, кумедний.
  • У суворому кліматі сплячка у бурундуків може тривати до півроку, з жовтня по квітень.
  • Сезон розмноження у них настає двічі на рік. Зазвичай потомство народжується в травні і в серпні.
  • Бурундуки кусаються, якщо знаходяться в стані стресу. У таких випадках навіть домашній звір може вкусити господаря – щоб зняти стрес, йому рефлекторно хочеться щось погризти або куснути.
  • Основу раціону бурундуків складають кедрові горішки, які за смаком і більшості людей.
  • Під час сплячки температура тіла у них падає до 3-7 градусів, а частота дихання скорочується до 2-3 вдихів за хвилину.
  • Бурундуки завжди відчувають наближення дощу, і в таких випадках починають видавати особливі крики, що лунають приблизно як “бурунбу-рю-бурун”. За це вони і отримали свою назву.
  • Новонароджені бурундучата важать всього 3-4 грами. Різниця в розмірах між новонародженими та дорослими особинами у них більше, ніж у багатьох інших тварин.
    У Північній Америці бурундуки водяться майже у всіх кліматичних поясах, від полярного кола до жарких пустель центральної Мексики.
  • Запаси їжі вони роблять весь час, якщо не проводять цей час в сплячці.
  • Дуже забавно бурундуки збирають злаки. Вони деруться вгору по стеблу, поки той не нахилиться під їхньою вагою, забирають всі зерна з колоса, ховають їх в защічні мішки, спускаються вниз і біжать ховати здобич.
  • Бурундуки досить цікаві. Так, при наближенні людини звірок зазвичай сидить на задніх лапках, витягнувшись вгору і уважно розглядаючи непроханого гостя. Якщо людина наблизиться на 20-30 метрів, гризун заверещить і кинеться бігти.
Цікаві факти про бурундуків
Кладненко Сергій

Кладненко Сергій

Сергій Кладненко, головний редактор сайту. Автор статей на сайті. Журналіст з досвідом роботи в українських і зарубіжних інетрнет-виданнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *