Косатки – близькі родичі дельфінів. Але ці гігантські морські мисливці – найбільші водні хижаки на Землі.

Цікаві факти про касаток

ТОП цікавих фактів про косаток

  • Факт 1. У дикій природі косатки утворюють дуже складні соціальні групи з 18-20 особин. З усіх ссавців ці групи за складністю організації поступаються тільки слонам і деяким людиноподібним мавпам. Сім’ї косаток очолюються самками, родинні зв’язки у них дуже сильні, і домінуючим почуттям у ній завжди є беззаперечна вірність матері.
  • Факт 2. Незважаючи на те, що косатки – активні хижаки, ми, люди, в якості їжі їх не цікавимо. Немає жодного зареєстрованого випадку смертельного нападу цих тварин на людей, при цьому вистачає свідчень того, що вони по відношенню до нас зазвичай виявляють мирну цікавість. Втім, є випадки загибелі дресирувальників, які працювали з ними.
  • Факт 3. У косаток вельми швидкий метаболізм, і їм потрібно багато і часто їсти. Не отримуючи достатньої кількості їжі, вони на очах стають дратівливими і агресивними, втрачаючи при цьому всяку розбірливість в їжі. Зголодніла косатка буде без коливань нападати взагалі на кого завгодно.
  • Факт 4. Водяться косатки по всьому Світовому океану, і вони зустрічаються у всіх морях, крім Азовського моря, Чорного моря. Перебуваючи на вершині харчового ланцюжка, ці морські мешканці не бояться нікого, і природних ворогів у них немає. Вони не бояться навіть кашалотів, тому що в якості здобичі вони їм не цікаві.
  • Факт 5. Між собою групи косаток спілкуються за допомогою звуків. Причому вони використовують як звуки, властиві всім представникам цього виду в цілому, так і звуки, які в ходу тільки у членів їх сім’ї. Це допомагає спілкуватися і між собою, і з родичами “з боку”.Цікаві факти про касаток
  • Факт 6. У довжину дорослі косатки можуть досягати 10 метрів довжини і 8 тонн маси, а в день їм буде потрібно 100-150 кг. їжі. Полюють вони в основному на тюленів і інших ластоногих, в Південному океані охоче включаючи в свій раціон і пінгвінів. Зуби у них досягають 11-13 см в довжину, а їх потужні щелепи здатні розірвати будь-яку здобич.
  • Факт 7. Рівень розвитку інтелекту у косаток дуже високий, і він, ймовірно, не поступається такому в інших дельфінів, до яких ці створення ставляться з точки зору зоології. Вони добре піддаються дресируванню, але з кожним роком все більше і більше країн вводить заборону на їх утримання в неволі. Сучасна наука стверджує, що косатки занадто розумні, щоб ставитися до них, як до простих тварин.
  • Факт 8. Загальна чисельність косаток в Світовому океані оцінюється приблизно в 50.000 особин, причому всі вони відносяться до одного-єдиного виду. У минулому існував ще один їх вид, але він давно вже вимер. Зовні він ніяк не відрізнявся від своїх сучасних родичів, але помітно поступався їм розмірами, будучи приблизно вдвічі менше.
  • Факт 9. Верхній плавник у цих тварин нагадує такий у акул, і, коли косатка рухається неглибоко під поверхнею води, він зухвало стирчить з-під неї, наводячи жах на всіх, хто його бачить. У висоту плавник може досягати 1,5 метрів! До речі, при нагоді косатки часто полюють на акул, навіть на найнебезпечніших з них.
  • Факт 10. Полювати вони вміють чудово. Рибу, наприклад, вони спільними зусиллями десятка особин зганяють в щільний косяк, після чого глушать її ударами хвостів. А тюленів і пінгвінів косатки вміють діставати прямо з крижин – вони вистрибують з води і плюхається назад, так, щоб хвиля змила здобич з безпечної поверхні.
Цікаві факти про косаток
Кладненко Сергій

Кладненко Сергій

Сергій Кладненко, головний редактор сайту. Автор статей на сайті. Журналіст з досвідом роботи в українських і зарубіжних інетрнет-виданнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *