Морський котик – це ластонога морська тварина, що належить до сімейства вухатих тюленів. З цих симпатичних та кмітливих звірів виходять чудові циркові артисти, що дивують своєю невимушеною спритністю дітей та дорослих. Але чи багато ми знаємо, як вони живуть у дикій природі?

Цікаві факти про морських котиків

ТОП цікавих фактів про морських котиків

  • Факт 1. У світі існує 9 видів морських котиків і вони водяться по всій планеті. При цьому в Північній півкулі мешкає лише один їхній вид, але він є одночасно найбільшим у порівнянні з південними родичами. Самці у них більші і масивніші за самок приблизно на третину, і вони нерідко виростають до 2,1-2,3 метрів, набираючи при цьому масу в 310-330 кг.
  • Факт 2. Сучасна популяція морських котиків оцінюється приблизно 5 млн. особин. Однак, з них близько 4,8 млн. припадають на представників всього чотирьох видів, у той час як близько 200 тисяч залишається рештою п’яти. Деякі з них перебувають у вразливому становищі, хоч вимирання зараз і не загрожує.
  • Факт 3. Люди століттями полювали на морських котиків заради їх шкур, причому так варварськи, що це полювання мало характер цілеспрямованого винищення. Так, у 1819 були відкриті колонії керлегенських морських котиків на Південних Шотландських островах, і протягом наступних 2 років було винищено більше 400.000 тварин, а ще через 9 років, в 1830, цей вид був оголошений вимерлим. На щастя, як виявилося, йому таки вдалося вціліти, і нині йому нічого не загрожує.
  • Факт 4. Харчуються морські котики рибою та молюсками, за якими вони можуть пірнати на значну глибину, до 180-200 метрів. Запасу повітря їм вистачає на досить довге занурення, а гострий зір дозволяє бачити видобуток навіть у темряві, яка завжди панує на такій глибині.
  • Факт 5. Зоологи не раз спостерігали в дикій природі морських котиків-альбіносів, але тільки дитинчат, а ось дорослі альбіноси не траплялися нікому і ніколи. Дослідження показали, що альбіноси у них практично завжди сліпі, і, ймовірно, нежиттєздатні, тому вони не мають шансів дожити до дорослого віку.
  • Факт 6. Самки морських котиків завжди народжують всього одне дитинча, причому вагітність їх триває до року, тобто довше, ніж у людей. Вони вирощують сина молоком, але період молочного вигодовування в них триває всього 3-5 місяців, причому за цей час дитинчата годують всього 10-12 разів, тобто кілька разів на місяць.
  • Факт 7. Самці морських котиків утворюють навколо себе гареми з самок, що призводить до конкуренції між ними. Нерідко трапляються спроби самотніх самців у буквальному значенні слова потягнути самку в більш щасливих побратимів. У таких випадках найчастіше страждають саме самки. Вони помітно менше самців і в 3-5 разів легше, тому при бійках самців вони нерідко калічать або навіть гинуть. Гареми найпопулярніших самців можуть складатися з 35-40 самок.
  • Факт 8. При нагоді морські котики, будучи справжніми хижаками, завжди готові зжерти когось, кого здатні зловити, наприклад, якогось морського птаха. Але вони й самі іноді стають жертвами акул і касаток, яким нічого не можуть протиставити, незважаючи на всю вправність у водній стихії.
  • Факт 9. Більшість року морські котики ведуть більш-менш одиночний спосіб життя. Родичів вони не уникають, але у зграї воліють не збиватися. А ось під час сезону розмноження, який може тривати 3-5 місяців, вони збираються разом, утворюючи величезні колонії, чисельність особин у яких може вимірюватись сотнями тисяч.
  • Факт 10. Коли під час шлюбного сезону утворюються масові лежбища морських котиків, самці змагаються між собою за найкращі місця на березі. Вони дістаються найсильнішим, а ось ті самці, що слабші, виштовхуються все далі і далі до краю лежбища, що різко зменшує їхні шанси на зустріч з самкою.
Цікаві факти про морських котиків

Кладненко Сергій

Сергій Кладненко, головний редактор сайту. Автор статей на сайті. Журналіст з досвідом роботи в українських і зарубіжних інетрнет-виданнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.