Лелека – птах, що мешкає в Євразії та Африці. Ці пернаті – найближчі родичі ібісів і марабу, хоча на вигляд це сказати важко. Біла лелека стала героєм фільмів та мультфільмів, птицю часто згадують у піснях та народному фольклорі.

Ці пернаті часто гніздяться поруч з людським житлом. Вони зводять на даху гніздо близько півтора метра в діаметрі. Важить така “квартира” близько 200 кілограмів. Крім господарів, у гніздо часто заселяються дрібні пташки на кшталт горобців. Хазяям немає справи до «квартирантів». Ми зібрали для вас найнезвичайніші факти про лелек.

Цікаві факти про лелеку

ТОП цікавих фактів про лелеку

  1. Всього у світі існує 7 видів лелек, 2 з яких водяться в Україні.
  2. У міфології Стародавнього Риму колісниця бога Меркурія зображувалась запряженою саме цими птахами.
  3. Більшість лелек досить довірливі, тому що в різних країнах люди ставляться до них або тепло, або хоча б нейтрально. Тому в них і не виробилася звичка побоюватися людини.
  4. Сплять ці пернаті стоячи, причому вони стоять всього на одній нозі, а другу підтискають до живота. Іноді вони, не прокидаючись, міняють ноги.
  5. Найбільшими лелеками є білі, в Україні та Європі відомі найкраще. Вони, до речі, є одним з символів Білорусі. Розмах їхніх крил може сягати 2 метрів, зріст – 120 см., а маса – 4 кг.
  6. Хижі птахи на зразок яструбів і орлів іноді полюють на лелек. Ті є легкою здобиччю, оскільки не можуть сховатися від них, ні чинити опір.
  7. Під час сезонних міграцій лелеки зазвичай піднімаються на висоту 2000-3000 метрів над рівнем моря.
  8. В Африці водяться марабу, великі птахи з загону лелек, які там займають ту ж нішу, що й голуби в наших містах. Вони давно пристосувалися до співіснування з людиною і цілими днями копаються на смітниках.
  9. Лелеки часто користуються одним і тим же гніздом з покоління в покоління. Вік найстарішого з обстежених гнізд досягав 381 року.
  10. Після зимівлі у теплих краях ці пернаті завжди повертаються до своїх осель. Нове вони будуватимуть лише в тому випадку, якщо зі старого місця їх хтось прожене.
  11. Всі лелеки – хижаки, вони активно харчуються різноманітними жабами, ящірками та іншими представниками земноводних та плазунів. У багатьох регіонах люди радіють, якщо ці птахи селяться поруч, оскільки вони активно винищують отруйних змій, включаючи гадюк.
  12. Найбільші гнізда з усіх видів будують білі лелеки. Вони можуть досягати 150-160 см. у діаметрі та мати масу до 250 кг.
  13. Самець лелека, що не має партнерки, приймає як таку першу самку, яка прилітає до нього в гніздо.
  14. Яйця ці птахи висиджують по черзі. Самець сидить на них вдень, а самка – ночами.
  15. Було зафіксовано випадки, коли лелеки влаштовували пожежі. Таке траплялося, коли вони як будматеріали прихоплювали вже не палаючі, але ще тліючі гілки з багать, і відносили їх у гніздо. Адже вони іноді будують гнізда прямо на будинках.
  16. Лелеки – дуже, дуже суворі батьки. Хворих і слабких пташенят, які, швидше за все, і так не виживуть, вони іноді просто викидають з гнізда, щоб їх здоровішим маленьким родичам дісталося більше їжі.
  17. Зараз полювання на цих птахів заборонено у багатьох країнах світу. Але єдина країна, де через особливості культури така заборона діє споконвіку – Японія.
  18. Пташенята лелек починають робити свої перші боязкі спроби до польоту, коли їм виповнюється 50-60 днів.
  19. Під час сезонних міграцій ці птахи нерідко долають відстань до 8-10 тисяч кілометрів, втрачаючи за цей час неабияку частину маси. Тому перед польотом вони старанно від’їдаються, нагулюючи жир.
  20. Найчисленніше у світі населення білих лелек у світі живе у Росії. А ось в Італії цих птахів винищили ще XVII столітті, але з тих пір ці пернаті в обмеженій кількості знову туди проникли.
  21. З родичами ці птахи спілкуються, видаючи шипіння та клацаючі звуки за допомогою дзьоба.
  22. У християнській міфології лелеки вважаються символом світла і добра, оскільки вони знищують змій, яких християнство вважає символом зла і втіленням диявола.
  23. В Африці місцеві жителі часто полюють на лелек, що прилітають на зимівлю. Там їх просто їдять.
  24. На початку минулого століття у Німеччині та Австро-Угорщині за кожну застрелену лелеку мисливцям виплачували премію, оскільки ці птахи вважалися шкідниками. Це призвело до майже повного зникнення їхньої популяції у країнах.
  25. У Кореї лелеки повністю винищені на початку 70-х років XX століття.
  26. Ці пернаті лише на землі здаються неквапливими і навіть незграбними. У польоті вони здатні здійснювати до 120 помахів крил за хвилину, розвиваючи горизонтальну швидкість до 45 км./год. Це не дуже багато, але в такому темпі можуть летіти багато годин, не втомлюючись і не знижуючи швидкості.
  27. На ногах у лелек є перетинка між пальцями. Це допомагає їм ходити по болотистому мілководді, на якому вони шукають собі їжу.
  28. Середня тривалість життя цих птахів становить близько 20 років. Деякі джерела називають цифри 50 і навіть 70 років, але подібні твердження вважаються непідтвердженими.
  29. Іноді самотні лелеки можуть спробувати вигнати з гнізда іншого самця. Деколи навіть доходить до серйозної бійки.
  30. Протягом сезону лелеки моногамні, але після перельоту на зимівлю самець запросто може утворити нову пару з іншою самкою, якщо постійна подруга з яких-небудь причин спізнюється. Коли вона все-таки прилетить, між двома самками, швидше за все, станеться конфлікт та бійка за самця. Причому сам самець в неї не втручатиметься, і залишиться з тією самкою, яка вийде переможницею.
  31. У спеку лелеки обливають своїх пташенят водою, щоб ті не перегрілися. Воду для цієї мети вони тягають у дзьобі.
  32. Їхні пташенята швидко стають самостійними. У деяких їхніх видів особини-підлітки навіть вирушають на зимівлю на місяць раніше, ніж дорослі.
  33. Міграційні маршрути в лелеках закладені генетично. Проте, вони здатні до навчання – якщо птицю з іншого регіону випустити у нову зграю, вона опанує нові маршрути з подачі своїх нових товаришів.
  34. Нині лише білим лелекам нічого не загрожує, у світі налічується близько 300 тисяч особин. Решта їхніх видів перебувають під загрозою повного зникнення.
  35. Білі лелеки наскільки можна селяться ближче до людського житла, а чорні, навпаки, тримаються подалі від людей.
  36. При нагоді ці птахи готові з’їсти практично будь-яку здобич, яку їм під силу проковтнути. Наприклад, якогось гризуна або дрібну пташку на кшталт канарки.
  37. Вчені орієнтуються на лелек у питаннях екології. Ці птахи дуже чутливі до забруднення навколишнього середовища, але якщо вони годуються на якомусь водоймищі, значить, вода там досить чиста.
  38. Білих лелек у деяких регіонах тримають як домашніх вихованців. Вони легко звикають до людей, які дбають про них, і охоче йдуть на контакт.
  39. Далекосхідні лелеки занесені до Червоної книги.
  40. В особливо великих і старих гніздах нерідко селяться й інші птахи, наприклад, шпаки.
Цікаві факти про лелеку

Кладненко Сергій

Сергій Кладненко, головний редактор сайту. Автор статей на сайті. Журналіст з досвідом роботи в українських і зарубіжних інетрнет-виданнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.