Одними з найцікавіших птахів є папуги. Це навіть не тому, що можна навчити їх розмовляти. Самі по собі вони дуже розумні, допитливі і забавні. Безперечно, яскравим прикладом тому є  птах какаду. Какаду папужка зовсім не маленька, довжина його тулуба може досягати від 30 до 60 сантиметрів. На маківці у них знаходиться яскравий, потішний, контрастний чубчик. Така відмінна риса дозволяє не сплутати цю папугу ні з одним іншим. Так само, завдяки чубчиком, можна визначити в якому настрої пташка. Якщо чубчик скуйовджений і повністю піднятий, то тримайтеся подалі. Особливо якщо птах починає сипати прокльони у вашу сторону по засобом агресивного шипіння.Цікаві факти про какаду

Незважаючи на те, що основним кольором оперіння є білий, можна зустріти папуг чорного кольору, і навіть рожевого. Ще однією особливістю какаду є його дзьоб. Він досить великий і виразний, а також володіє достатньою силою, щоб без проблем розколоти шкаралупу і поласувати горішком. А ще за допомогою дзьоба він лазить по деревах. Є й інші цікаві факти про какаду.

7 цікавих фактів про какаду

  • Якщо у неволі папузі надавати належний догляд і увагу, то він може жити до сорока років і більше. Так просто від нього не позбудешся, він буде з господарем все життя, ще й його переживе.
  • Какаду не схильні вибирати собі одного партнера на все життя. Але при цьому живуть зграями від десятків до сотень птахів. Одна велика родина і діти загальні.
  • В одній кладці може бути від 2 до 5 яєць. Самець і самка по черзі висиджують яйця. Через два місяці після народження пташенята вилітають з гнізда і приєднуються до зграї.
  • Слово «какаду» походить від австронезийського малайського слова «kokatoe», що перекладається, як «кусачки». Ще б пак, такий пташці палець в рот не клади, по лікоть відкусить.
  • Найдавніші останки цих пернатих датуються між раннім і середнім міоцені, тобто 24-16 мільйонів років тому. Ці пернаті багато чого побачили.
  • Вони не можуть самостійно видовбати дупло, але можуть розширити його, якщо порожнина всередині їм підходить. Дупло вибирають для гніздування і виходжування пташенят раз на рік.
  • Раціон какаду складається з кісточок плодів, ягід, фруктів, зерна і горіхів. Але при нагоді вони можуть харчуватися так само комахами і їх личинками.Цікаві факти про какаду

Топ-3: найцікавіші факти про папугу какаду

  1. У домашніх умовах какаду дуже сильно прив’язується до одного господаря. Якщо людина не приділяє йому достатньо уваги, то той влаштовує істерику з криками і киданням речей. А в період спарювання навіть здатний приревнувати .
  2. У какаду найбільш розвинений інтелект серед птахів. Їх можна навчити десяткам слів і фраз, а також імітації побутових звуків і пародіюванню інших домашніх тварин.
  3. Якщо хтось образить папугу, то він неодмінно це запам’ятає. Коли настане слушна нагода, то птах може помститися кривдникові. Тому що помста – це страва, яку подають холодним.Цікаві факти про какаду

Какаду: природні вороги, популяція

Какаду мешкають в тропічних і дощових лісах, на околицях лісів, в саванах і на відкритих місцевостях, а їх батьківщиною є Австралія, Нова Гвінея та Індонезія. Яйця і пташенята є ласим шматочком для багатьох хижаків. Ящірки, в тому числі і варан, змії, гризуни і опосуми здатні залазити на дерева і знаходити їх в дуплах. Какаду страждають від цірковірусних інфекцій дзьоба і пір’я (PBFD). Наслідками можуть стати: опадання пір’я, зниження ваги, викривлення дзьоба і погіршення загального стану здоров’я птиці.

Основними загрозами для популяції какаду є втрата середовища проживання і торгівля дикими тваринами. Люди вторгаються в звичний ареал какаду, через вирубку дерев і зачистку місцевості птахи втрачають свої місця для гніздування. Це може привести до старіння всієї популяції. Старі птахи не мають можливості розмножуватися. Значить, коли вони помруть ситуація дійде до серйозного скорочення чисельності птахів.

Незаконний вилов і подальша контрабандна продаж папуг, не дивлячись на боротьбу і заборону, знаходиться на критично високому рівні. Птахів поміщають в ящики, бамбукові трубки, труби з ПВХ і вивозять в інші країни під прикриттям на міжнародних рейсах. Але все частіше вивозяться яйця какаду, їх набагато легше перевозити будь-якими способами.

Папуга какаду, захищена Конвенцією про міжнародну торгівлю видами дикої фауни, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕС). Вона обмежує ввезення та вивезення спійманих в дикій природі папуг в спеціальних ліцензованих цілях.

Цікаві факти про какаду

Кладненко Сергій

Сергій Кладненко, головний редактор сайту. Автор статей на сайті. Журналіст з досвідом роботи в українських і зарубіжних інетрнет-виданнях.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *